Prenix 2011.01.01. 17:13

Eszközök

Akár most kezdesz bele a papírmakettezésbe, akár már rutinos vagy, mindenképpen szükséged lesz néhány eszközre. Ezeknek a kiválasztásában szeretnék segítséget nyújtani. Az általam használt eszközök nélkül egy-egy komolyabb makett megoldhatatlan kihívások elé állít. Persze mindez csak iránymutató. Úgyis mindenki maga találja ki, hogy mivel tud dolgozni.

Olló
Általam igen ritkán használt eszköz. Szinte csak az íven lévő elemek leválasztásához használok ollót. Mindazonáltal két Fiskars ollót tartok. Az egyik egy nagyméretű, míg a másik egy “kézimunka olló” nevezetű, kis méretű darab. A kicsi kiválasztásánál szempont volt, hogy hegyes legyen. A gyártó nagyon komoly termékpalettával rendelkezik, érdemes rászánni az időt a megfelelő darab(ok) kiválasztására. Fontos megjegyezni, hogy ezen márka megkülönböztet jobb- és balkezes ollót. A jobbkezeseknek a narancssárga nyelű az optimális választás, a balkezeseknek a piros.

Szike
Elengedhetetlen eszköz a precíz vágásokhoz. Én az OLFA típusra teszem a voksom, mert viszonylag rendszeresen kapható. Cserélhető a pengéje, kényelmes a használata. A fém vonalzó melletti vágások esetenként elferdítik a vágóélt, ezért ezt inkább szabadkézzel alkalmazom. A vonalzó melletti vágáshoz tökéletesen megteszi a hagyományos tapéta- és linóvágó kés amit bármelyik papírboltban meg lehet venni 1-200 forintért. OLFA szikét és pengét valamelyik művészellátóban szoktam venni. A kés 5 pengével 1500 Ft körül van. Tartalék penge 30 db nagyjából 700 Ft. Használata óvatosságot igényel! Amikor nem használod, mindig tedd vissza a védőkupakot, így csúnya baleseteket kerülhetsz el!

Vágóalátét
Hasznos eszköz, amely munkafelületet biztosít a számodra. Többféle méretben készül, A/2-es, A/3-as és A/4-es méretben. Sajnos nem olcsó, de ha eddig az íróasztalodon vágtál, akkor hamarosan behozza az árát. Hasznos tulajdonsága, hogy “öngyógyulós”, azaz összezáródik a vágások miatti rés. Többféle típus kapható, az enyém egyik oldalán fekete, a másikon zöld.

Ragasztó
Nagyjából minden papírragasztó szóba jöhet. Fontos, hogy oldószermentes legyen, mert csak kevesen szeretik a módosult tudatállapotú makettezést. Nálam az UHU vált be, vásárlásakor figyeljünk rá, hogy a megszokott típust vegyük, mert a dobozuk szinte teljesen egyforma. A tubus egy vékony csőrben végződik, ez segít a precíziós ragasztásoknál a felvitelben. A túl lassú száradás hátrányosan hatna a hatékonyságra, de ha túl gyorsan szárad, akkor nincs lehetőség egymáson csúsztatni a két felületet, szerencsére ez a típus megfelel ezeknek a kritériumoknak is. Használom még a Pritt papírragasztót is, ennek az adagolófeje egy kis műanyag fésűt rejt. Ez olyankor hasznos, amikor nagyobb felületeket ragasztok egymáshoz, például, amikor az alapra helyezek fel egy kész épületet.

Körkivágó
Kört vágni nem egyszerű. Hasznos találmány a körzőre emlékeztető körkívágó. Kupoláknál, autókereknél megtérülő eszköz. Az OLFA itt is jó.

 

 



Vonalzó
Az egyenes vágások elengedhetetlen eszköze. Amikor csak lehetséges vágjatok vonalzó mellett. Sok bosszúságtól kímélitek meg magatok. Megfelel a teljes fém, vagy csak fémbetétes vonalzó is.

 



Egyéb
Hasznos még ha a munka közben a kezünk ügyében van egy kifogyott golyóstoll, hurkapálcika, fogpiszkáló, ceruza, radír. A ceruzával én mindig ráírom a kivágott darab hátára a jelzését, mert ha sok aprót vágunk ki, akkor nehezen beazonosíthatóak. A kifogyott golyóstoll remek eszköz a hajtások előtti “gyengítésre”, szaknyelven biegelésre. Ilyenkor a hajtásélre húzunk egy két vonalat (ami ugye nem látszik) és utána a vonalzóval szép egyeneseket hajtunk. A fogpiszkáló a ragasztó felvitelét segítheti apró fülekre, vagy felületekre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://papirepito.blog.hu/api/trackback/id/tr82552530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása